Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beszámoló a 2010. évi tevékenységről

2011.05.04

 

Nevelgető KH Alapítvány

2010. éves program - beszámoló

 

Programjainkkal a cél szerinti tevékenységeink szerinti, nevelési, képességfejlesztési, egészség-megőrzési, betegségmegelőzési, szociális és kulturális tevékenységeket és a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítését szeretnénk ellátni. Ennek érdekében folyamatosan fenntartjuk és bővítjük programjainkat az alábbiak szerint.

 

Heti gyakorisággal megrendezett foglalkozások:

- Mozgatorna

- Néptánc-csoport

 Mozgatorna : A 2010./2011 tanévben az  alsó tagozatos csoportok számára (20-25 fő alkalmanként). A tanulók egészségügyi ismeretei és a mindennapi gyakorlat nincsenek összhangban. A jelenlegi gazdasági helyzetben a családok többsége a mindennapi élethez szükséges feltételek megteremtésére koncentrál, elnyomva ezzel a gyermekek egyéb kulturális igényeinek (pl. egészségügyi) kialakítását. A szülők többsége nem képes, vagy nem hajlandó észrevenni gyermekeik problémáit, azok felett elsiklanak, melyek a további hátrányok kialakulását jelentik. A leggyakrabban előforduló problémák: asztma, lúdtalp, elhízás, gerincferdülés, tartáshibák.

A tavalyi év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a már kialakult problémák sem jelentenek elég motivációt arra, hogy gyermekek a helyzet javítását célzó, külön időt igénylő foglalkozásokon részt vegyenek. Az anyagi terheket jelentő foglalkozásokon való részvételük pedig szinte esélytelen.

Programunk a gyermekek iskolán belüli életébe építi be a egészséges életmódú, életviteli, táplálkozási ismereteket, mozgásokat, gyakorlatsorokat játékos, érdekes formában. Egyéb forrásnak a termek és eszközök térítésmentes használatát tekintjük.

 

 Néptánc gyermekeknek – Évigérő F Hagyományőrző és Néptánc-csoport

Egyre többen ismerik fel az igényt a saját környezetükben hosszú idők óta magukra formált hagyományaik általi identitásuk érősítésére, közösség teremtésére. Ezen igények mentén a szülők kezdeményezésére informális csoport alakult, mely sajnos többszöri próbálkozása ellenére, nem volt képes fenntartani, működtetni magát. Alapítványunk örömmel fogadta megkeresésüket, és a megfelelő szakmai hátteret és a működési feltételeket biztosítva lehetőséget kíván nyújtani a hagyományok ápolására, az értékek közvetítésére. Zircen és kistérségében főleg magyar, és német nemzetiségi együttélésről beszélhetünk, ezért fontosnak tartjuk mindkét népcsoport hagyományainak, szokásainak életben tartását.

Városunkban nincs, nem működik a gyermek részére helyi hagyományokat őrző néptánccsoport.

 A néptánc-csoport alsó tagozatos gyermekkel működik, a próbák heti rendszerességűek, néptánc-oktató szakmai vezetésével. A taglétszámot szeretnénk növelni, és a korosztályt  három részre bővíteni: óvodások, alsósok, és felsős-középiskolás csoportra.

A csoport informális működése alatt folyamatos igény volt a fellépéseikre (Mindenki Karácsonya, Bakonyi Betyárnapok, Március 15.-i városi műsor stb.) és a jövőben is számítanak rájuk a város és civil szervezeteinek rendezvényein. (pl. Bakonyi betyárnapok, Erdélyi Baráti Kör Barótért Egyesület, táncházak)

 

Havi gyakorisággal megrendezett programjaink:

Ölbeli Játékklub: szakképzett pedagógus vezetésével , havonta egyszer, a Zirci Ciszterci Apátság Galériájában, hagyományőrző, anya-gyermek kapcsolatot erősítő játékos foglalkozás 0-3-4 éves korig, alkalmanként 10-15 gyermek+a szülők aktív részvételével. Aktuális témával kapcsolatban előadó szakértővel (gyermekorvos, pszichológus stb.)

 

Alkalmi rendezvényünk:

- Rászorulók részére ruha és egyéb használati tárgyak ingyenes juttatása (2010-ben:  eddig két alkalommal)

 - Hagyományőrző kézműves foglalkozások

Szakemberek, népi iparművészek bevonásával a helyi tárgyi kultúra bemutatása, átadása, megelevenítése.

Átlagosan 15-20 fő részvételével.

 - Alapítványunk lehetőséget biztosít a hangszerrel nem rendelkező, zongorán tanulók részére a rendszeres gyakorlásra. A lehetőség bárki számára elérhető, és ingyenes.

 - A ZCK tagjaként 2010-ben négy alkalommal képviseltük a kerekasztalt (1 országos és 3 megyei).

 - Tehetséggondozási program részeként alapítványunk az idén két diákot segített anyagilag országos szintű versenyen való részvételében.

 - Vidéki helyszíneken előadás tartása.

- Szaktanácsadás

 

Évi rendszerességgel:

 Tábor: Sítábor

2010. februárjában szerveztük első sítáborunkat, mely nagy népszerűségnek örvendett az óvodás korú gyermekek körében. A táborozás által olyan gyermekeknek számára is lehetőséget kívánunk nyújtani a sporttal való ismerkedéssel, akik anyagi okok miatt önállóan ezt nem tehetik meg.

A tábor helyszíne az Eplényi sípálya, 5 nap, reggel 8-órától 12-óráig. 10 fős csoportokban, 4 tervezett csoportot indítva (1 hónap), síoktató igénybevételével. Egyéb forrásként az előző rendezvényhez hasonlóan, a Nordika Síaréna által nyújtott kedvezmények formájában.

 Egészségügyi szűrések:

Koleszterin, vércukor, csontritkulás, vérnyomás, bőrgyógyászati szűrés és a vizsgálathoz kapcsolódó szaktanácsadás + a várakozóknak eü tájékoztatás. Részvevők: az esélyegyenlőség biztosításával, megkötés nélkül igénybe vehető.

2010-ben az igényeknek megfelelően az óvodás korú gyermekeknél bővítettük a lisztérzékenység szűréssel.

 ZIRCIEK TAVASZA – városszépítő nap

A helyi identitás erősítése, valamint városunk tisztaságával, esztétikai megjelenésével kapcsolatos közös igények kifejezése, megvalósítása és fenntarthatósági esélyeinek növelése, gyermekek felé mintaadó, értékközvetítő szándékkal került megrendezésre.  Közös szervezésben:helyi önkormányzattal, Zirci Civil Kerekasztallal.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.