Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

A Kerekítő Ölbeli Játékklubot a ZENEvelgető programunkon belül indítottuk el 2009. szeptemberében hármas céllal:

- anya-gyermek kapcsolat erősítése

- hagyományok őrzése, kulturális javak átadása

- gyermekek fejlesztése.

A foglalkozások nagy részét az ölbeli játékok képezik. Ezeket a játékokat kétszemélyes, bizalmi játékoknak is hívják. Nem véletlenül. Ez a játék az együtt játszók érzelmi kötődésén, bizalmi kapcsolatán alapul. Az ölbéli játékok mindegyikéhez folyamatos, a szövegmondáshoz alkalmazkodó érintgetés, vagy mozgás társul.Nem kell hozzá semmi más, csak az anya hangja és a két keze. Érzi a mamája illatát, odabújik hozzá, közelről látja az arcát, hallja a hangját, mélyen bele tud nézni a szemébe, miközben ő ringatja, döcögteti, lógáztatja… Ezek a játékok észrevétlenül fejlesztik a gyermek hallását, ritmusérzékét, beszédértését (hiszen közelről látja az anyukája szájmozgását), beszédészlelését, szókincsét, memóriáját, anyanyelvi képességeit. Az értelmi nevelésen túl, az érzelmi életükre is pótolhatatlan hatással vannak.  Érzékenyen reagálnak, és egyaránt befogadják a jót, igényeset, és sajnos a kevésbé szépet is. Ezért is fontos mit adunk át nekik mi szülők, pedagógusok.

 

A legfontosabb személytől, az édesanyától kapják meg ezt az élményt, az ölbéli játékok örömét, az együtt játszás önfeledt pillanatait, amely végigkíséri őket egész életükben. Kialakul az anya és gyermeke között egy olyan bizalom, amely elősegíti, hogy nyitott, megfelelő önbizalmú, lelkileg is kiegyensúlyozott felnőtt váljon majd belőle.

 

Milyen kompetenciákat fejleszt?

-          anyanyelven folytatott kommunikáció

-          szociális kompetenciák

-          testséma, mozgás

-          memória

-          kreativítás

-          kulturális tudatosság, identitás erősítése

-          zenei kompetenciák

 

  

A foglalkozások második felében a gyermekek szabadon, irányítás nélkül játszhatnak, pedagógus felügyelete mellett. Míg ők játszanak, a szülők feltehetik aktuális kérdéseiket a meghívott szakértőtől (pszichológus, gyermekorvos, stb.).

 

  

 

 Az Ölbeli játékok "hasznáról" kérdeztük Kovács Mónika logopédust. Az interjú megtekinthető itt.

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Kerekítő Ölbeli játékklub

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.