Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lisztérzékenység szűrés

2010.10.10

 

Programunkat sikeresen lebonyolítottuk. A térségben összesen 54 gyermek szűrését végeztünk el (9 település).

 

Fotók megtekinthetők >itt.

 

Mi a lisztérzékenység ?

 

A lisztérzékenység a kalászos gabonák fogyasztásával provokált autoimmun betegség, mely a bélrendszer és más szervek károsodását okozza. Nem azonos a lisztallergiával! Az érintettek jelentős része gyermekkorban tünetmentes vagy csak jellegtelen panaszai vannak (vashiány, fáradékonyság, tejcukor emésztési zavar).

 

Korai felismerésével és kezelésével a súlyos betegség kialakulása valamint a nem kezelt betegség miatti későbbi szövődmények (pajzsmirigy betegségek, cukorbetegség, csontritkulás, májbetegség, idegrendszeri betegség, egyes rosszindulatú daganatok) megelőzhetők.

 

Korábban a diagnózis megállapítása hosszadalmas kivizsgálással és költséges laboratóriumi tesztekkel történt, melyek értékelése heteket vett igénybe.

 

 

Hogyan végzik a vizsgálatot ? A szűrést szakemberek végzik, szülői hozzájárulás után.

 

A Biocard™ gyorsteszthez egy csepp vér elegendő, melyet miniatűr, egyszer használatos eszközzel ujjbegyből vesznek. A mintavétel gyakorlatilag fájdalmatlan, az eredmény 10 perc eltelte után leolvasható. Pozitív helyszíni minta esetén segítünk a további kivizsgálás menetében.

 

Minden statisztikai és tudományos célú értékelés név és személyi adatok nélkül, a betegadatokra vonatkozó EU és magyar törvényi szabályozás betartásával, kódolt formában történik. Az országban eddig több helyen elvégzett szűrések alapján minden 80. vizsgált gyermek lisztérzékeny, amelyet orvosi diagnózis is megalapoz.

 

 

Kérjük támogató együttműködésüket a program sikeres lebonyolítása érdekében.

 

 

A szűrővizsgálat idejéről az óvodában tájékozódhat. Ha szükségesnek tartja, gyermeke mellett lehet.

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Lisztérzékenység szűrés

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.